Läsnäolo
LÄSNÄOLO EDELLYTTÄÄ PYSÄHTYMISTÄ
Läsnäolo on perusta hyvälle vuorovaikutukselle.
Kun olet läsnä kuulet, ymmärrät ja voit tehdä oikeita johtopäätöksiä. Läsnäolon tila vaatii pysähtymistä - oman mielen ja kehon rauhoittamista. Meidän täytyy tietoisesti asettua läsnäolon tilaan. Siinä meitä auttaa esimerkiksi hengitysharjoitukset, joilla saamme oman minän rauhoittumaan.
Me tunnistamme helposti, onko toinen kanssamme läsnä, ja kun koemme aidon läsnäolon tunteen, tunnemme samalla myös toisen arvostuksen itseämme kohtaan.
LÄSNÄOLO AREENALLA 11.1.2022

Kun ihminen on läsnä, hän kuulee, ymmärtää ja voi tehdä oikeita johtopäätöksiä. Läsnäolon tila vaatii pysähtymistä - oman mielen ja kehon rauhoittamista. Mikä merkitys on läsnäololla etätyöaikana ja miten olla läsnä työtoverille, kun työtä tehdään fyysisesti eri paikoissa? Etätyöfoorumissa vieraina Suomen mindfulness-pioneeri Antti-Juhani Wihuri sekä SAPin tuore vastuullisuusjohtaja Tiina Antturi.
ONLINE KESKUSTELU LÄSNÄOLOSTA
Ota osaa keskusteluun!
Koen läsnäolon ennen kaikkea saavutettavuutena. Olla saavutettavissa tai tukena silloin, kun toinen sitä tarvitsee. Kun lapsi näkee painajaista, niin isän/äidin käsi on turvasatama. Itselläni on montakin aikuista kaveria, jotka tietävät ja joista minä teidän, että apua tarvittaessa sitä saa, jos vain apu on mahdollisuuksien rajoissa. Yksi heistä on neliraaja halvaantunut ystävä, jolle minun läsnäoloni on viikottaiset tapaamiset ja ennen kaikkea puhelimen päässä oleminen tilanteissa, joissa apua tarvitaan. Toinen kamppailee jaksamisen kanssa. Yhteisillä keskusteluilla laitetaan aina välillä asioita oikeisiin mittasuhteisiin ja horisonttia kohdalleen. Tarinoita on monia. Ei yksinäisyys ole aina fyysistä, vaan voit kokea sitä ihmisen keskellä. Hyvä kysymys on, miten korkealle saavutettavuus priorisoituu omassa toiminnassa ajan ja energian käyttöä jaettaessa. Ihmisinä tätä elämää eletään vaikka monesti tuntuu, että (työ)roolit ohjaavat toimintaa.
Itselläni on erittäin hyvä kokemus siitä, miten minua on johdettu hyvin, vaikkei esimies ollutkaan fyysisesti Suomessa. Tunne siitä, että esimies oli aina läsnä ja käytettävissä, vaikkei istuttukaan samassa huoneessa. Meillä oli toki säännölliset virtuaalitapaamiset mutta sen lisäksi tiesin, että voin aina tarvittaessa olla yhteydessä häneen. Oli ilo olla hänen johdettavanaan! Kokemukseen liittyi tietysti myös keskinäinen luottamus.
Läsnäolo on tunne, joka on seurausta kahden tai useamman henkilön aidosta yhteydestä. Jokainen voi toki kokea läsnäoloa ”itsensä kanssa”, kokea olevansa juuri tässä hetkessä, mutta sillä on laajempaa vaikutusta vasta sitten, kun joku toinen kokee sinut läsnäolevaksi. Läsnäolossa olemme ikään kuin samassa tilassa riippumatta siitä, onko tila konkreettinen vai tapahtuuko se esim. verkossa. Läsnäoloon kuuluu kiinteästi kiinnostus toisesta ihmisestä. On vaikea olla läsnä, jos fokus on vain itsessä ja omassa olemisessa. Se on hyvä lähtökohta, mutta siitä on vielä matkaa siihen, että toinen ihminen kokee minut läsnäolevaksi.