Halava Ilkka

Published by sami.jalonen@mlp.fi on

Ilkka Halava

Vieraana Ilkka Halava

Ilkka Halava

tulevaisuustutkija, yritysvalmentaja, Prime Frontier Oy

Ilkka Halava on tulevaisuustutkija, toimitusjohtaja, yritysvalmentaja ja coach (CBC). Hänen ystävänsä ja asiakkaansa ovat luonnehtineet Ilkkaa ilmaisuilla sydämellinen radikaali, myötäajattelija ja sovittelija. Hän nousi viime vuosikymmenellä lavalle 1500 kertaa ja ammattipuhujan roolin lisäksi Ilkka toimii myös tapahtumajärjestäjänä. Ilkka toimii usean suomalaisen organisaation luottosparraajana ja kehityshankkeiden puitteissa eri rooleissa. Ilkka Halava on yhdessä Mika Pantzarin kanssa kirjoittaneet julkaisut "Kuluttajakansalaiset tulevat" (EVA 2010), "Rytmitalous - miksi yhdeksästä viiteen ei toimi" (Seure 2013) ja "Kansalaisjärjestö jälkiteollisessa yhteiskunnassa" (STEA 2018). Ilkka työskentelee myös hallituksissa, mm. HULD Oy, Mäkelä Alu Oy, Ilona IT Oy ja Futures Finland ry.

Etätyöfoorumin avaus osui Ilkan mielestä aikaan, jolloin työn uusi aikakausi alkoi. Poikkeusajan päätteeksi monet organisaatiot siirtyivät hybridityön kauteen analysoimatta, mikä paikkariippumattomassa työssä oli hyvää ja mikä huonoa. Tähän epätietoisuuteen ja uusien työn mallien etsimiseen Etätyöfoorumi loi pohjaa ja foorumin, jossa olennaisesta voi keskustella.

Ilkka kokee, että työn muutos kaipaa tutkimuspohjaista tietoa, jotta tuottavuutta ja työtyytyväisyyttä voidaan samanaikaisesti kehittää. Hän ei tarkoita vain tilastoanalyysia, vaan vahvaa empiiristä otetta, työpaikoille menoa, työntekijöiden haastattelua, transformatiivisten työvaiheiden analyysia, uusien työvälineiden havainnointia ja synteesin tekemistä. Tähän Ilkka on halunnut tuoda oman panoksensa, sillä hänen oma työotteensa uniikkius on vienyt Ilkan kohtaamaan yli 1200 työyhteisöä 20 vuoden aikana - myös Suomen rajojen ulkopuolella.

KATSO ILKKA HALAVAN VINKIT

"Työn murros tarkoittaa kaiken muun ohella sitä, että olemme peruuttamattomasti siirtyneet suuremman autonomian kaudelle eli aikaan, jolloin työn tekijän itsemääräämisoikeus kasvaa", Ilkka kertoo. Hän kokee, että emme ehkä vielä ymmärrä miten paljon disruptiota tämä tarkoittaa, mutta siihen valmistautuminen hänen mukaansa kannattaa. Ilkka toivoo Suomen siirtyvän saneluyhteiskunnasta "vihdoin" sopimusyhteiskuntaan. "Näin käy itse asiassa joka tapauksessa, sillä kaikki ammattiryhmät Suomessa ovat mielestään palkkakuopassa eikä rakenteellisia uudistuksia ole tehty tarpeeksi. Huomisen haasteista et selviä eilisen resepteillä", hän summaa.

 

Ilkka Halava vieraili Kalle Lappalaisen kanssa Etätyöfoorumilla 12.10.2021.

ILKKA HALAVAN AJATUKSET MUUTTUNEESTA TYÖYMPÄRISTÖSTÄ

Verkostoidu ja seuraa Ilkkaa

Categories: Rakentajat

>